Onze pen schrijft door...

BLOG

Nieuw in onze boekenkast: De krankzinnige maatschappij!

Auteur: René Meijer -

Zijn wij – of zij – gek geworden? Of ben ik te pessimistisch?

Het lijkt wel of enige mate van krankzinnigheid een voorwaarde is om wereldleider te worden. Trump, Erdogan, Kim-Jong Un: je kunt toch niet met droge ogen beweren dat hier leiders zijn opgestaan die genuanceerd, bescheiden en met wijsheid & compassie politiek bedrijven. Om nog maar te zwijgen van de geestelijke gesteldheid van terroristen en moordenaars. En hoewel de criminaliteit in objectieve cijfers daalt, is het gevoel van onveiligheid in een op hol geslagen wereld alom tegenwoordig.

Ik las twee inspirerende boeken die dit alles in een breder perspectief plaatsen: Borderline Times, het einde van de normaliteit, van de Belgische psychiater Dirk de Wachter, een boek uit 2012. En het recent verschenen: Wij – Zij, gaat de wereld aan narcisme ten onder?, van psychotherapeut Martin Appelo, die al eerder Een spiegel voor narcisten schreef.

De Wachter legt op briljante wijze de huidige samenleving langs de lat van de criteria voor de borderline persoonlijkheidsstoornis.

En wat blijkt: fenomenen als verlatingsangst, onaangepaste  agressie, instabiele relaties, impulsiviteit, zinloosheid & leegte en andere symptomen van borderline zijn tevens kenmerken van de huidige maatschappelijke cultuur. Heel herkenbaar is zijn betoog waar hij de gevolgen van individualisering, de wegwerpcultuur, de dominantie van beelden en het gebrek aan woorden, de hang naar het vluchtige/het nieuwe samenvat als: fast/short/kicking/new. Is er dan geen hoop? Jawel, lees ook het laatste hoofdstuk uit dit boeiende en ontluisterende boek!

Narcisme-expert Appelo laat zien hoe narcistische leiders als Trump en Wilders een polariserend effect op de samenleving hebben. Ze laten geen ruimte voor anderen en stellen hun eigen belangen voorop. Ze benadrukken het belang van Wij door zich af te zetten tegen Zij. Appelo maakt een onderscheid tussen de narcistische woede van de Verwenden (die denken dat ze zich alles kunnen permitteren) en de Buitenstaanders (die zich via terroristische daden verzetten). Is er dan geen hoop? Appelo: “Het Oosterse denken leert ons dat Verwenden, Normalen en Buitenstaanders geen absoluut van elkaar verschillende groepen zijn. Dit besef van onderlinge afhankelijkheid biedt een mogelijkheid om vanuit het midden niet (al te) veroordelend om te gaan met extremisten. En dit niet veroordelen van Verwenden en Buitenstaanders – en zelfs op zoek te gaan naar de extremist in jezelf – zou wel eens een belangrijk antwoord kunnen zijn op de vraag: Gaat de wereld aan narcisme ten onder?”

Een prikkelende stelling!

* Borderline Times, het einde van de normaliteit, Dirk de Wachter, uitgeverij Terra-Lannoo, 2011.
* Wij-Zij, gaat de wereld aan narcisme ten onder?, Martin Appelo, uitgeverij Boom, 2017.


Fantastische opleiding, een 9! Mooie mix tussen theorie en praktijk. Ik vind jullie allebei fantastische opleiders. Jullie verschillen van elkaar, maar daardoor in combinatie met elkaar zo enorm goed en aanvullend. Gouden duo! Ontzettend goed...

over Vervolgopleiding Voice Dialogue

Wendy Eelsing

Ruwe Grond communicatietrainer/coach/adviseur

Waar voor je geld! Zeer professioneel, leerzaam en daarnaast persoonlijk verdiepend en openend. Het geeft voldoende instrumenten om ook daadwerkelijk in de praktijk aan de slag te gaan. Professionele begeleiding met een eigenzinnige stijl...

over Training Mentaliserend coachen

Ronald Schippers

Bureau Schippers coach/trainer

Een enorme verdieping. Ik ben anders naar groepen gaan kijken en meer gaan zien. Erg goede mix van inhoud achtergrond en toepassing.

over Trainen van Teams: training Groepsdynamica en teamcoaching

Martijn van der Meer

FNV Formaat trainer/teamcoach

Deze methode verheldert zo sterk de interne processen van mensen. Voice Dialogue is voor mij niet meer weg te denken.

over Basistraining Coachen met Voice Dialogue

Carolijn ter Veer-Vinke

Orga coach/managing consultant

Zeer goed, met veel zorg en professionaliteit. Het heeft mijn verwachtingen overstegen. Zeer goed bruikbaar. Wat mij bij blijft is ook de relaxedheid van de trainers. Dank!

over Cursus Herkennen van psychopathologie

Mona Oosterwijk

Mo Coaching Coach

Een 9. De opleiding gaf me inspiratie, verdieping en veel leerplezier. Voer voor verdere toepassing en uitwerking in m’n werk!

over Meesterlijk interveniëren: Opleiding Interventiekunde

Marjan Engelen

Marjan Engelen Communicatie trainer/coach/procesbegeleider

De trainers van het Balkon koppelen helderheid en betrokkenheid aan een grote deskundigheid.

Over onze bedrijfstrainingen

Ellie Verschoor

Regio Twente afdeling P&O loopbaanadviseur

De kennismaking van de Universiteit Twente met René Meijer en Judith Budde als trainers bevalt méér dan goed! Dat ze beiden zeer goede en prettige coaches zijn, wisten we al veel langer. Beiden combineren kundigheid, creativiteit,...

Over onze coaching

John Winter

Universiteit Twente Hoofd Career Development Centre

Pure verwennerij, een retraite bij het Balkon: fijne mensen, mooi afwisselend programma, heerlijk eten, rust en bezinning in een prachtige omgeving!

over Retraite De kracht van kwetsbaarheid

Miranda Adams

Begeleiding in Werk coach