Onze pen schrijft door...

BLOG

Edith Eva Eger: een bijzondere ontmoeting en een indrukwekkend boek!

Auteur: René Meijer -

Op 3 mei kwamen ongeveer 500 belangstellenden naar Zeist voor een inspirerende bijeenkomst met Edith Eva Eger. Deze bijzondere vrouw werd geboren in Hongarije. In 1944 werd ze met haar familie naar Auschwitz gestuurd alwaar ze de verschrikkingen van dat concentratiekamp moest meemaken.  Omdat ze op ballet had gezeten, werd ze gedwongen voor dokter Mengele te dansen. Dankzij haar enorme doorzettingsvermogen en moed wisten zij en haar zusje te overleven, al waren ze nog maar nauwelijks in leven toen het kamp werd bevrijd.

Na de oorlog specialiseerde ze zich als psycholoog en had ze een therapiepraktijk, waarbij ze cliënten begeleidde om zich niet te laten gijzelen door hun eigen gedachten en te bevorderen dat ieder in vrijheid keuzes kan maken. Haar boek getiteld ‘De Keuze’ is een verslag van haar oorlogservaringen en van haar praktijk als therapeut.

Indrukwekkend en ontroerend was haar opkomst op het podium op 3 mei. Er was live muziek en de 500 deelnemers werden uitgenodigd om van hun stoel te komen en al bewegend en dansend met Edith Eger de bijeenkomst te beginnen. Een bijeenkomst die een onuitwisbare indruk op me maakte en me nog lang bij zal blijven. Graag haal ik één citaat uit haar boek aan, dat  karakteristiek is voor haar wijsheid en mildheid.

“Ik wil ook zeggen dat er geen hiërarchie is in het lijden. Het is niet zo dat mijn pijn erger of minder erg is dan die van jou. Er bestaat geen grafiek waarop we de relatieve belangrijkheid van het ene leed met het andere kunnen vergelijken. Mensen zeggen weleens tegen me: ‘Ik heb het soms best moeilijk in mijn leven, maar ik mag niet klagen. Ik heb Auschwitz niet meegemaakt’. Dat soort vergelijkingen leiden ertoe dat we ons eigen lijden bagatelliseren of als minder belangrijk afdoen… Ik wil niet dat je mijn verhaal leest en zegt: ‘Mijn lijden is minder belangrijk’. Ik wil dat je mijn verhaal leest en zegt: ‘Als zij het kan, dan kan ik het ook!’ Lees haar aangrijpende en indrukwekkende boek en bekijk het interview dat ze gaf toen ze in Nederland was.

René Meijer


Fantastische opleiding, een 9! Mooie mix tussen theorie en praktijk. Ik vind jullie allebei fantastische opleiders. Jullie verschillen van elkaar, maar daardoor in combinatie met elkaar zo enorm goed en aanvullend. Gouden duo! Ontzettend goed...

over Vervolgopleiding Voice Dialogue

Wendy Eelsing

Ruwe Grond communicatietrainer/coach/adviseur

Waar voor je geld! Zeer professioneel, leerzaam en daarnaast persoonlijk verdiepend en openend. Het geeft voldoende instrumenten om ook daadwerkelijk in de praktijk aan de slag te gaan. Professionele begeleiding met een eigenzinnige stijl...

over Training Mentaliserend coachen

Ronald Schippers

Bureau Schippers coach/trainer

Een enorme verdieping. Ik ben anders naar groepen gaan kijken en meer gaan zien. Erg goede mix van inhoud achtergrond en toepassing.

over Trainen van Teams: training Groepsdynamica en Teamcoaching

Martijn van der Meer

FNV Formaat trainer/teamcoach

Deze methode verheldert zo sterk de interne processen van mensen. Voice Dialogue is voor mij niet meer weg te denken.

over Basistraining Coachen met Voice Dialogue

Carolijn ter Veer-Vinke

Orga coach/managing consultant

Zeer goed, met veel zorg en professionaliteit. Het heeft mijn verwachtingen overstegen. Zeer goed bruikbaar. Wat mij bij blijft is ook de relaxedheid van de trainers. Dank!

over 'Lastige' lieden in coaching: Cursus Herkennen van psychopathologie

Mona Oosterwijk

Mo Coaching Coach

Een 9. De opleiding gaf me inspiratie, verdieping en veel leerplezier. Voer voor verdere toepassing en uitwerking in m’n werk!

over Meesterlijk interveniëren: Opleiding Interventiekunde (laatste uitvoering!)

Marjan Engelen

Marjan Engelen Communicatie trainer/coach/procesbegeleider

De trainers van het Balkon koppelen helderheid en betrokkenheid aan een grote deskundigheid.

Over onze begeleiding van teams

Ellie Verschoor

Regio Twente afdeling P&O loopbaanadviseur

De kennismaking van de Universiteit Twente met René Meijer en Judith Budde als trainers bevalt méér dan goed! Dat ze beiden zeer goede en prettige coaches zijn, wisten we al veel langer. Beiden combineren kundigheid, creativiteit,...

Over onze coaching

John Winter

Universiteit Twente Hoofd Career Development Centre

Pure verwennerij, een retraite bij het Balkon: fijne mensen, mooi afwisselend programma, heerlijk eten, rust en bezinning in een prachtige omgeving!

over Retraite De kracht van kwetsbaarheid

Miranda Adams

Begeleiding in Werk coach