Onze pen schrijft door...

BLOG

Nieuw in onze boekenkast: 'Care to dare' van George Kohlrieser

Auteur: René Meijer -

Dit boek van George Kohlrieser, hoogleraar leiderschap & organisatiegedrag in Zwitserland, is het vervolg op zijn succesvolle boek ‘Laat je niet gijzelen!’, dat we in onze Nieuwsbrief van vorig jaar september bespraken.

In zijn nieuwe boek werkt Kohlrieser het begrip Secure based leadership uit. De term secure base komt voort uit het onderzoek naar hechting door Bowlby en Ainsworth. De hechtingstheorie gaat er van uit dat elk mens de behoefte heeft om nabijheid en geborgenheid te zoeken bij iemand die hem of haar een gevoel van veiligheid verschaft. Tegelijkertijd biedt deze veiligheid de voorwaarde om op onderzoek uit te gaan en risico’s te nemen. De veiligheid wordt zichtbaar in caring (zorgen), terwijl het risico gekoppeld is aan daring (durven). Dit geldt voor kinderen, maar Kohlrieser verbreedt deze uitgangspunten naar de context van organisaties, Een secure based leider is iemand die aan vertrouwen bouwt en anderen beïnvloedt door een gevoel van bescherming, veiligheid en zorg te bieden. Door eveneens een bron van inspiratie te zijn, kunnen medewerkers de energie vinden voor durf, ontdekking, het nemen van risico’s en het zoeken van uitdagingen.

Het boek geeft tal van voorbeelden uit de praktijk van organisaties om deze uitgangspunten te illustreren: van Richard Branson van Virgin tot Paul Rusesabagina, een hotelmanager uit Rwanda. Ook legt het verbanden met andere theorieën, zoals die van Carol Dweck, hoogleraar psychologie aan Standford University, naar fixed mind en growth mind. Tenslotte geeft Kohlrieser veel praktische aanknopingspunten om secure based leadership te ontwikkelen, met de beschrijving van 9 eigenschappen van dergelijk leiderschap.

Voor mijzelf was het boek een bevestiging van het belang van de hechtingstheorie, omdat deze theorie ook de basis vormt van inzicht in ieders mentaliserend vermogen, dat mede beïnvloedt wordt door onveilige of veilige hechting (zie ons boek Mentaliserend coachen). Een tweede link zag ik in het werk van Brené Brown, waarbij zij kwetsbaarheid onderzoekt vanuit de kracht die er in schuilt. Een letterlijk citaat uit Care to dare: ‘Wees niet bang je kwetsbaarheid te tonen. In je kwetsbaarheid ligt je menselijkheid en in je menselijkheid ligt je kracht’.

Elk hoofdstuk eindigt met veel gestelde vragen. Een mooie vraag vond ik: ‘Is het niet allemaal een beetje soft? Mijn werk is competitief en veeleisend. Mijn concurrenten zullen over me heen lopen als ik aandacht geeft aan dit caring gedoe!’  Lees het boek en het antwoord op blz. 105!

René Meijer

George Kohlrieser, Susan Goldsworthy & Duncan Coombe, 'Care to Dare, de praktijk van secure based leiderschap', Circle Publishing


Fantastische opleiding, een 9! Mooie mix tussen theorie en praktijk. Ik vind jullie allebei fantastische opleiders. Jullie verschillen van elkaar, maar daardoor in combinatie met elkaar zo enorm goed en aanvullend. Gouden duo! Ontzettend goed...

over Vervolgopleiding Voice Dialogue

Wendy Eelsing

Ruwe Grond communicatietrainer/coach/adviseur

Waar voor je geld! Zeer professioneel, leerzaam en daarnaast persoonlijk verdiepend en openend. Het geeft voldoende instrumenten om ook daadwerkelijk in de praktijk aan de slag te gaan. Professionele begeleiding met een eigenzinnige stijl...

over Training Mentaliserend coachen

Ronald Schippers

Bureau Schippers coach/trainer

Een enorme verdieping. Ik ben anders naar groepen gaan kijken en meer gaan zien. Erg goede mix van inhoud achtergrond en toepassing.

over Trainen van Teams: training Groepsdynamica en Teamcoaching

Martijn van der Meer

FNV Formaat trainer/teamcoach

Deze methode verheldert zo sterk de interne processen van mensen. Voice Dialogue is voor mij niet meer weg te denken.

over Basistraining Coachen met Voice Dialogue

Carolijn ter Veer-Vinke

Orga coach/managing consultant

Zeer goed, met veel zorg en professionaliteit. Het heeft mijn verwachtingen overstegen. Zeer goed bruikbaar. Wat mij bij blijft is ook de relaxedheid van de trainers. Dank!

over 'Lastige' lieden in coaching: Cursus Herkennen van psychopathologie

Mona Oosterwijk

Mo Coaching Coach

Een 9. De opleiding gaf me inspiratie, verdieping en veel leerplezier. Voer voor verdere toepassing en uitwerking in m’n werk!

over Meesterlijk interveniëren: Opleiding Interventiekunde (laatste uitvoering!)

Marjan Engelen

Marjan Engelen Communicatie trainer/coach/procesbegeleider

De trainers van het Balkon koppelen helderheid en betrokkenheid aan een grote deskundigheid.

Over onze begeleiding van teams

Ellie Verschoor

Regio Twente afdeling P&O loopbaanadviseur

De kennismaking van de Universiteit Twente met René Meijer en Judith Budde als trainers bevalt méér dan goed! Dat ze beiden zeer goede en prettige coaches zijn, wisten we al veel langer. Beiden combineren kundigheid, creativiteit,...

Over onze coaching

John Winter

Universiteit Twente Hoofd Career Development Centre

Pure verwennerij, een retraite bij het Balkon: fijne mensen, mooi afwisselend programma, heerlijk eten, rust en bezinning in een prachtige omgeving!

over Retraite De kracht van kwetsbaarheid

Miranda Adams

Begeleiding in Werk coach