Onze pen schrijft door...

BLOG

Nieuw in onze boekenkast: De meeste mensen deugen

Auteur: René Meijer -

Na zijn succesvolle boek ‘Gratis geld voor iedereen’ heeft Rutger Bregman de handschoen opgepakt om een ander geluid te laten horen over onze visie op de aard van de mens. De titel van zijn nieuwe boek, ‘De meeste mensen deugen’, geeft zijn intentie al weer om af te rekenen met het idee dat de mens van nature (alleen maar) slecht is, egoïstisch en uit op eigen belang. Dit doorwrochte boek, met talloze gegevens uit onderzoeken, breekt een lans voor wat hij noemt: een nieuwe geschiedenis van de mens. De aanname dat mensen alleen maar egocentrisch zijn schuift hij terzijde. Onder andere de roman Lord of the flies, waarin een groep jongens op een onbewoond eiland strandt en elkaar naar het leven gaat staan, heeft het idee doen postvatten dat het kwaad in de mens zit. De auteur William Golding verkreeg de Nobelprijs voor zijn oeuvre, en het boek is verschenen in vele talen. 
Bregman toont aan, op basis van veel onderzoeksgegevens, dat mensen in principe het goede willen en elkaar willen helpen.  Verrassend en ontluisterend is zijn analyse van twee beroemde psychologische experimenten: het Stanford Prison experiment van Zimbardo en het elektrische schokken experiment van Milgram. 
Het Zimbardo-experiment heeft jarenlang als bewijs gediend dat sadistisch gedrag als natuurlijk en vanzelf opgeroepen wordt zodra je een groep mensen willekeurig verdeelt in bewakers en gevangenen. Bregman toont aan dat er van alles niet klopt aan dit experiment, en dat Zimbardo niet geschroomd heeft te manipuleren en feiten te verduisteren. 
Op het Milgram-experiment, waarbij mensen elektrische schokken (in oplopende intensiteit, tot aan 450 volt) moesten toedienen aan anderen als die een fout antwoord gaven, valt ook het een en ander af te dingen. Kern van de kritiek is dat het niet bewijst dat mensen slaafs bevelen opvolgen, maar wel dat mensen het kwade vaak doen vanuit goede bedoelingen. Eenvoudig gezegd: in dit geval hadden de proefpersonen allerlei redenen om door te gaan, ofwel omdat ze niet geloofden dat het echt was, ofwel omdat ze de proefleider wilden helpen. Dat laatste is erg genoeg, maar geen bewijs dat mensen van nature kwaadwillend zijn. Er is vaak eerder sprake van conformisme. En hoe zit het dan met de nazi’s en Auschwitz? En met Eichmann, en de banaliteit van het kwaad, zoals filosofe Hannah Arendt concludeerde na het bijwonen van het Eichmann-proces begin jaren ‘60? Bregman biedt prikkelende invalshoeken en onderzoeksresultaten om over deze pijnlijke en gevoelige materie na te denken.
Een aanrader.

René Meijer

Rutger Bregman, De meeste mensen deugen. Een nieuwe geschiedenis van de mens, De Correspondent.


Fantastische opleiding, een 9! Mooie mix tussen theorie en praktijk. Ik vind jullie allebei fantastische opleiders. Jullie verschillen van elkaar, maar daardoor in combinatie met elkaar zo enorm goed en aanvullend. Gouden duo! Ontzettend goed...

over Vervolgopleiding Voice Dialogue

Wendy Eelsing

Ruwe Grond communicatietrainer/coach/adviseur

Waar voor je geld! Zeer professioneel, leerzaam en daarnaast persoonlijk verdiepend en openend. Het geeft voldoende instrumenten om ook daadwerkelijk in de praktijk aan de slag te gaan. Professionele begeleiding met een eigenzinnige stijl...

over Training Mentaliserend coachen

Ronald Schippers

Bureau Schippers coach/trainer

Een enorme verdieping. Ik ben anders naar groepen gaan kijken en meer gaan zien. Erg goede mix van inhoud achtergrond en toepassing.

over Trainen van Teams: training Groepsdynamica en teamcoaching

Martijn van der Meer

FNV Formaat trainer/teamcoach

Deze methode verheldert zo sterk de interne processen van mensen. Voice Dialogue is voor mij niet meer weg te denken.

over Basistraining Coachen met Voice Dialogue

Carolijn ter Veer-Vinke

Orga coach/managing consultant

Zeer goed, met veel zorg en professionaliteit. Het heeft mijn verwachtingen overstegen. Zeer goed bruikbaar. Wat mij bij blijft is ook de relaxedheid van de trainers. Dank!

over Cursus Herkennen van psychopathologie

Mona Oosterwijk

Mo Coaching Coach

Een 9. De opleiding gaf me inspiratie, verdieping en veel leerplezier. Voer voor verdere toepassing en uitwerking in m’n werk!

over Meesterlijk interveniëren: Opleiding Interventiekunde

Marjan Engelen

Marjan Engelen Communicatie trainer/coach/procesbegeleider

De trainers van het Balkon koppelen helderheid en betrokkenheid aan een grote deskundigheid.

Over onze begeleiding van teams

Ellie Verschoor

Regio Twente afdeling P&O loopbaanadviseur

De kennismaking van de Universiteit Twente met René Meijer en Judith Budde als trainers bevalt méér dan goed! Dat ze beiden zeer goede en prettige coaches zijn, wisten we al veel langer. Beiden combineren kundigheid, creativiteit,...

Over onze coaching

John Winter

Universiteit Twente Hoofd Career Development Centre

Pure verwennerij, een retraite bij het Balkon: fijne mensen, mooi afwisselend programma, heerlijk eten, rust en bezinning in een prachtige omgeving!

over Retraite De kracht van kwetsbaarheid

Miranda Adams

Begeleiding in Werk coach