Onze pen schrijft door...

BLOG

Waarom Voice Dialogue me al meer dan twintig jaar boeit!

Auteur: Judith Budde -

Toen ik eind jaren 90 kennismaakte met Voice Dialogue, had ik nog niet eerder naar mezelf gekeken als bestaande uit delen. Ik was al een tijd werkzaam als trainer en best ambivalent over mijn beroep. Er waren dagen dat ik zó twijfelde of ik wel goed genoeg was, dat ik dacht dat ik er maar beter mee kon stoppen. Maar er waren ook dagen waarop ik juist enthousiast thuis kwam. Ik begreep mezelf niet goed. Was ik nou wél of niet blij met mijn werk? Het was dan ook een openbaring toen ik door Voice Dialogue ontdekte dat mijn tobberige twijfels en mijn opgewekte enthousiasme afkomstig waren van twee verschillende innerlijke stemmen. Er waren simpelweg twéé kanten in mij die beiden op hun geheel eigen wijze naar mijn beroep keken. Ik hoefde niet te kiezen tussen wél of niet trainen. Ik leerde de beide stemmen in mezelf toe te laten en te luisteren naar wat ze van me nodig hadden. Dat was een bevrijdende ervaring, die ook mijn carrièrepad voorgoed zou bepalen. Het werd mijn missie om zelf met deze methode te werken en er anderen in op te leiden. Nu, ruim 20 jaar later, ben ik nog steeds gefascineerd door de kracht van Voice Dialogue.  

Cliënten zijn vaak onder de indruk en blij verrast door de waardevolle inzichten die ze opdoen. Keer op keer zie ik dat mensen via Voice Dialogue op een veilige manier contact maken met gevoelens die ze normaliter niet zo makkelijk in zichzelf toelaten: verdriet, verlangens, angst. Dat toelaten leidt tot mildheid voor dat wat moeilijk is en ook tot ruimte voor ongebruikt potentieel.

Onlangs las ik het prachtige boek ‘Dit is de plaats’ van Edel Maex, Vlaams psychiater en pleitbezorger van zenmeditatie.
Hij beschrijft dat meditatie een oefening is in mateloos mededogen met alles wat zich aandient. Zo zie ik Voice Dialogue ook: als ons vermogen om onszelf toe te staan werkelijk alles wat we in onszelf tegen komen van harte welkom te heten.

In een Voice Dialogue-sessie gaan we mee met de stroom van de cliënt. We zoeken niet actief naar de pijn en we hoeven niets op te lossen. We vertrouwen erop dat de gewenste transformatie voortkomt uit het stap voor stap luisteren naar elke stem die zich aandient. Door de veiligheid die dat brengt komen kanten die verdriet, pijn of ongevuld verlangen dragen, vanzelf naar voren als voor hen de tijd rijp is. Daardoor groeit langzaam maar zeker het vermogen om de wijsheid van onze ambivalenties te doorgronden.

Vandaar dat we vanuit het Balkon nu al weer vele jaren mensen opleiden om met Voice Dialogue te werken en er zelf mensen mee begeleiden in onze coachings en retraites. Ik ben ontzettend blij dat we in de loop van de jaren aan zo’n sterk team facilitators hebben gebouwd om deze programma’s te geven. Karin Brugman is al meer dan 10 jaar als opleider verbonden aan al onze Voice Dialogue programma’s. René Meijer is er vrijwel altijd bij als we groepjes begeleiden bij het oefenen. En inmiddels is er ook een krachtige samenwerking ontstaan met Marijke Leys, die het Voice Dialogue Instituut in België leidt. Het vervult me met grote trots en dankbaarheid dat ik dit prachtige werk met zulke bevlogen vakmensen mag doen.

Judith Budde

NB: Wil je er meer over weten of zoek je informatie over Voice Dialogue voor je cliënt? Kijk dan eens op onze infopagina over Voice Dialogue. Je vindt er diverse artikelen en filmpjes.


Fantastische opleiding, een 9! Mooie mix tussen theorie en praktijk. Ik vind jullie allebei fantastische opleiders. Jullie verschillen van elkaar, maar daardoor in combinatie met elkaar zo enorm goed en aanvullend. Gouden duo! Ontzettend goed...

over Vervolgopleiding Voice Dialogue

Wendy Eelsing

Ruwe Grond communicatietrainer/coach/adviseur

Waar voor je geld! Zeer professioneel, leerzaam en daarnaast persoonlijk verdiepend en openend. Het geeft voldoende instrumenten om ook daadwerkelijk in de praktijk aan de slag te gaan. Professionele begeleiding met een eigenzinnige stijl...

over Training Mentaliserend coachen

Ronald Schippers

Bureau Schippers coach/trainer

Een enorme verdieping. Ik ben anders naar groepen gaan kijken en meer gaan zien. Erg goede mix van inhoud achtergrond en toepassing.

over Trainen van Teams: training Groepsdynamica en teamcoaching

Martijn van der Meer

FNV Formaat trainer/teamcoach

Deze methode verheldert zo sterk de interne processen van mensen. Voice Dialogue is voor mij niet meer weg te denken.

over Basistraining Coachen met Voice Dialogue

Carolijn ter Veer-Vinke

Orga coach/managing consultant

Zeer goed, met veel zorg en professionaliteit. Het heeft mijn verwachtingen overstegen. Zeer goed bruikbaar. Wat mij bij blijft is ook de relaxedheid van de trainers. Dank!

over Cursus Herkennen van psychopathologie

Mona Oosterwijk

Mo Coaching Coach

Een 9. De opleiding gaf me inspiratie, verdieping en veel leerplezier. Voer voor verdere toepassing en uitwerking in m’n werk!

over Meesterlijk interveniëren: Opleiding Interventiekunde

Marjan Engelen

Marjan Engelen Communicatie trainer/coach/procesbegeleider

De trainers van het Balkon koppelen helderheid en betrokkenheid aan een grote deskundigheid.

Over onze begeleiding van teams

Ellie Verschoor

Regio Twente afdeling P&O loopbaanadviseur

De kennismaking van de Universiteit Twente met René Meijer en Judith Budde als trainers bevalt méér dan goed! Dat ze beiden zeer goede en prettige coaches zijn, wisten we al veel langer. Beiden combineren kundigheid, creativiteit,...

Over onze coaching

John Winter

Universiteit Twente Hoofd Career Development Centre

Pure verwennerij, een retraite bij het Balkon: fijne mensen, mooi afwisselend programma, heerlijk eten, rust en bezinning in een prachtige omgeving!

over Retraite De kracht van kwetsbaarheid

Miranda Adams

Begeleiding in Werk coach