Dit boek van George Kohlrieser, hoogleraar leiderschap & organisatiegedrag in Zwitserland, is het vervolg op zijn succesvolle boek ‘Laat je niet gijzelen!’, dat we in onze Nieuwsbrief van vorig jaar september bespraken.
In zijn nieuwe boek werkt Kohlrieser het begrip Secure based leadership uit. De term secure base komt voort uit het onderzoek naar hechting door Bowlby en Ainsworth. De hechtingstheorie gaat er van uit dat elk mens de behoefte heeft om nabijheid en geborgenheid te zoeken bij iemand die hem of haar een gevoel van veiligheid verschaft. Tegelijkertijd biedt deze veiligheid de voorwaarde om op onderzoek uit te gaan en risico’s te nemen. De veiligheid wordt zichtbaar in caring (zorgen), terwijl het risico gekoppeld is aan daring (durven). Dit geldt voor kinderen, maar Kohlrieser verbreedt deze uitgangspunten naar de context van organisaties, Een secure based leider is iemand die aan vertrouwen bouwt en anderen beïnvloedt door een gevoel van bescherming, veiligheid en zorg te bieden. Door eveneens een bron van inspiratie te zijn, kunnen medewerkers de energie vinden voor durf, ontdekking, het nemen van risico’s en het zoeken van uitdagingen.
Het boek geeft tal van voorbeelden uit de praktijk van organisaties om deze uitgangspunten te illustreren: van Richard Branson van Virgin tot Paul Rusesabagina, een hotelmanager uit Rwanda. Ook legt het verbanden met andere theorieën, zoals die van Carol Dweck, hoogleraar psychologie aan Standford University, naar fixed mind en growth mind. Tenslotte geeft Kohlrieser veel praktische aanknopingspunten om secure based leadership te ontwikkelen, met de beschrijving van 9 eigenschappen van dergelijk leiderschap.
Voor mijzelf was het boek een bevestiging van het belang van de hechtingstheorie, omdat deze theorie ook de basis vormt van inzicht in ieders mentaliserend vermogen, dat mede beïnvloedt wordt door onveilige of veilige hechting (zie ons boek Mentaliserend coachen). Een tweede link zag ik in het werk van Brené Brown, waarbij zij kwetsbaarheid onderzoekt vanuit de kracht die er in schuilt. Een letterlijk citaat uit Care to dare: ‘Wees niet bang je kwetsbaarheid te tonen. In je kwetsbaarheid ligt je menselijkheid en in je menselijkheid ligt je kracht’.
Elk hoofdstuk eindigt met veel gestelde vragen. Een mooie vraag vond ik: ‘Is het niet allemaal een beetje soft? Mijn werk is competitief en veeleisend. Mijn concurrenten zullen over me heen lopen als ik aandacht geeft aan dit caring gedoe!’ Lees het boek en het antwoord op blz. 105!
René Meijer
George Kohlrieser, Susan Goldsworthy & Duncan Coombe, 'Care to Dare, de praktijk van secure based leiderschap', Circle Publishing