Nieuws van het Balkon

Op deze pagina lees je het laatste nieuws van het Balkon. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan (helemaal onderaan deze pagina) aan voor onze nieuwsbrief.

Leestips over empathie

Leestips over empathie

Empathie; de basis van ons werk. In deze blog zet René Meijer een aantal belangwekkende boeken over empathie op een rij.

Empathie, een oud en bekend concept, is als kernbegrip in coaching en therapie weer helemaal actueel. Empathie is een essentieel aspect van de houding en vaardigheid van elke begeleider. Er verschenen veel boeiende boeken over dit onderwerp, waarvan ik er enkele de revue wil laten passeren.

Meest recent is Empathie, het geheime wapen van psychiaters en psychotherapeutenonder redactie van Greet Vanaerschot e.a. Dit boek biedt een keur aan invalshoeken door tien verschillende auteurs. Er zijn hoofdstukken over o.a. de neurobiologie van empathie, compassie en zelfcompassie, en empathie in verschillende begeleidingssituaties. Hoewel primair geschreven vanuit de praktijk van psychotherapie, is het waardevolle lectuur voor elke coach, trainer en adviseur.

Tegenhanger van dit boek is Nul empathieeen theorie van menselijke wreedheid, het schokkende boek van Simon Baron-Cohen (bekijk ook zijn optreden in zijn TED-talk!) Hij toont aan dat wreedheid en gewelddadigheid voortkomen uit een breindefect, waardoor sommige mensen zich niet in anderen kunnen verplaatsen. Bij verschillende stoornissen speelt gebrek aan empathie een rol, zoals bij borderline, narcisme en psychopathie.

Vrolijker is het boek Een tijd voor empathie (wat de natuur ons leert over een betere samenleving), van Frans de Waal, de bioloog die veel met apen werkt en nu hoogleraar psychologie (!) is. Zijn boeken over apen zijn alom bekend, en in dit boek betoogt hij dat sociaal en onbaatzuchtig gedrag, empathie en inlevingsvermogen ook bij dieren voorkomen.

De relatie met het revolutionaire onderzoek naar spiegelneuronen wordt beschreven in Het empathische brein (waarom we socialer zijn dan we denken) van Christian Keysers. Spiegelneuronen blijken continu het gevoel en de emoties van anderen bij onszelf te genereren. Keysers toont op aantrekkelijke wijze aan dat we niet alleen individuen zijn, maar in essentie sociale wezens.

Deze vier boeken zijn voor mij een enorme inspiratiebron bij het verder doordenken van het concept mentaliserend vermogen, dat gaat over zelfreflectie en inleving in anderen. In ons boek Mentaliserend coachen, het bevorderen van zelfreflectie en inlevingsvermogen in organisatiesleggen wij summier de relatie tussen mentaliseren en empathie, maar er is nog veel meer over te zeggen. Dat een volgende keer.


Fantastische opleiding, een 9! Mooie mix tussen theorie en praktijk. Ik vind jullie allebei fantastische opleiders. Jullie verschillen van elkaar, maar daardoor in combinatie met elkaar zo enorm goed en aanvullend. Gouden duo! Ontzettend goed...

over Vervolgopleiding Voice Dialogue

Wendy Eelsing

Ruwe Grond communicatietrainer/coach/adviseur

Waar voor je geld! Zeer professioneel, leerzaam en daarnaast persoonlijk verdiepend en openend. Het geeft voldoende instrumenten om ook daadwerkelijk in de praktijk aan de slag te gaan. Professionele begeleiding met een eigenzinnige stijl...

over Training Mentaliserend coachen

Ronald Schippers

Bureau Schippers coach/trainer

Een enorme verdieping. Ik ben anders naar groepen gaan kijken en meer gaan zien. Erg goede mix van inhoud achtergrond en toepassing.

over Trainen van Teams: training Groepsdynamica en Teamcoaching

Martijn van der Meer

FNV Formaat trainer/teamcoach

Deze methode verheldert zo sterk de interne processen van mensen. Voice Dialogue is voor mij niet meer weg te denken.

over Basistraining Coachen met Voice Dialogue

Carolijn ter Veer-Vinke

Orga coach/managing consultant

Zeer goed, met veel zorg en professionaliteit. Het heeft mijn verwachtingen overstegen. Zeer goed bruikbaar. Wat mij bij blijft is ook de relaxedheid van de trainers. Dank!

over 'Lastige' lieden in coaching: Cursus Herkennen van psychopathologie

Mona Oosterwijk

Mo Coaching Coach

Een 9. De opleiding gaf me inspiratie, verdieping en veel leerplezier. Voer voor verdere toepassing en uitwerking in m’n werk!

over Meesterlijk interveniëren: Opleiding Interventiekunde (laatste uitvoering!)

Marjan Engelen

Marjan Engelen Communicatie trainer/coach/procesbegeleider

De trainers van het Balkon koppelen helderheid en betrokkenheid aan een grote deskundigheid.

Over onze begeleiding van teams

Ellie Verschoor

Regio Twente afdeling P&O loopbaanadviseur

De kennismaking van de Universiteit Twente met René Meijer en Judith Budde als trainers bevalt méér dan goed! Dat ze beiden zeer goede en prettige coaches zijn, wisten we al veel langer. Beiden combineren kundigheid, creativiteit,...

Over onze coaching

John Winter

Universiteit Twente Hoofd Career Development Centre

Pure verwennerij, een retraite bij het Balkon: fijne mensen, mooi afwisselend programma, heerlijk eten, rust en bezinning in een prachtige omgeving!

over Retraite De kracht van kwetsbaarheid

Miranda Adams

Begeleiding in Werk coach