Je kwetsbaarheid toelaten, risico's nemen en je perfectionisme loslaten

Retraite De kracht van kwetsbaarheid

Kern van de retraite

Een driedaags programma waarin je stil staat bij jouw vragen rond kracht en kwetsbaarheid.

Wie kent het niet: je bent bang om door de mand te vallen; je durft iets (negatiefs) niet te zeggen; je schaamt je ergens voor; je bent bang dat je niet goed genoeg bent, of zwak of incompetent gevonden zult worden, je durft je verlangen niet te volgen. En ga zo maar door. Er zijn in je leven talloze van dit soort kleine en grote momenten waarop je je kwetsbaar of ongemakkelijk voelt.

Vaak deinzen we ervoor terug om deze gevoelens en gedachten te delen of gewoon te doen wat we zouden willen doen. Want juist dát ervaren we als risicovol. Liever beschermen we onszelf door nog beter ons best te doen, niets te zeggen of risicovolle situaties te vermijden. En zo onderdrukken we de kanten die we in onszelf veroordelen. Soms is dat nog verstandig ook! Want je kunt inderdaad gekwetst worden. Toch is er veel voor te zeggen de moed te vinden om dat risico vaker te nemen.

Kwetsbaarheid is geen teken van zwakte maar juist de weg naar meer verbondenheid en authenticiteit. Dat vraagt dat je stil staat bij wat er van binnen leeft en de moed hebt dat te erkennen en eventueel te delen. In deze retraite onderzoek je hoe je je kunt losmaken van je perfectionisme en hoe je je krachtig en meer op je gemak kunt voelen met ongemakkelijke gevoelens.

We werken in dit programma met Voice Dialogue en de Psychologie van de Ikken van Hal en Sidra Stone en met inzichten uit andere bronnen waaronder Brené Brown, Kristin Neff en Tara Brach. We verdiepen ons in het ontstaan van onze reactiepatronen en in hoe we op een moedige en effectieve manier met onze kwetsbaarheid kunnen omgaan.

Je gaat in dit programma concreet aan de slag met jouw eigen vragen op dit gebied: wat zijn jouw kwetsbaarheden en welke beschermingsmechanismen zet jij in? Wat heb je nodig om meer naar buiten te komen met wat je beleeft of wat je zou willen?

Voor wie

Dit programma is voor jou bedoeld als je:

 • los wilt komen van de mening van anderen;
 • op wilt houden te hoge eisen aan jezelf te stellen;
 • dichter bij jezelf wilt zijn in contact met anderen;
 • meer vertrouwen en kracht wilt ervaren;
 • opener wilt zijn over je gevoelens;
 • meer verbondenheid met anderen wilt ervaren;
 • een paar dagen rust en tijd wilt nemen om een pas op de plaats te maken en inspiratie op te doen.

Daarnaast is het programma geschikt voor (ervaren) Voice Dialogue begeleiders die hun eigen leerproces willen verdiepen.
Lees hier meer over de opzet van het programma. 

Resultaat

Omdat iedere deelnemer deze dagen werkt aan eigen vragen, zijn de resultaten van persoon tot persoon verschillend. We richten ons op de volgende resultaten:

 • je hebt meer inzicht in de terreinen waarop jij kwetsbaar bent;
 • je hebt zicht op de wijze waarop je daar nu mee omgaat;
 • je bent beter in staat om te kiezen hoe je op die momenten wilt reageren;
 • je voelt je daarin vrijer en krachtiger.

Begeleiding

Het programma wordt begeleid door Judith Budde, René Meijer en Karin Brugman. Klik hier voor informatie over hun achtergrond. We zijn aangesloten bij de International Voice Dialogue Agreement (www.ivda.info) en volgden jarenlang trainingen bij Hal en Sidra Stone, de grondleggers van Voice Dialogue. 

Praktische informatie

Aantal dagdelen 8 dagdelen
Duur Kennismakingsgesprek + 1 blok van 3 dagen
Aantal deelnemers Maximaal 14
Locatie Landgoedhotel Woodbrooke in Barchem.
Meer informatie Bij Sandra Stroot, tel. 0575-743709 of stuur een email naar info@hetbalkon.nl


 

Landgoedhotel Woodbrooke in Barchem 

Het programma

Opzet en werkwijze

Kennismakingsgesprek

Voor aanvang van de training vul je een intakeformulier in. Dat formulier is de basis voor een telefonisch gesprek met Judith Budde. In dit gesprek maken we kennis, bespreken we je motivatie voor deelname en de werkwijze tijdens dit programma.

Vooraf lezen

Wil je je graag voorbereiden? Dan kun je het boek 'De kracht van kwetsbaarheid. Heb de moed om niet perfect te willen zijn' van Brené Brown lezen. Uitgeverij LEV, 2013. Heb je nog niet eerder kennisgemaakt met Voice Dialogue? Dan raden we je aan van te voren het volgende boek te lezen: Ik (k)en mijn Ikken. Ontdek andere kanten van jezelf met Voice Dialogue, van Karin Brugman, Judith Budde en Berry Collewijn.

Groepsbijeenkomsten

We verdiepen ons deze dagen in het boeiende en spannende terrein van onze kwetsbaarheden en de mogelijkheden om daar respectvol en zelfbewust mee om te gaan. In de groepsbijeenkomsten gaan we o.a. in op wegen om kwetsbaarheid te hanteren, de bron van perfectionisme en op de functie van onze beschermingsmechanismes. We doen dit aan de hand van de eigen ervaringen van de deelnemers. Ook de Psychologie van de Ikken en Voice Dialogue komt aan bod. De begeleiders houden diverse korte lezingen en werken met vragen uit de groep.
Thema's die aan bod komen:
* Wat is kwetsbaarheid? Wat maakt ons kwetsbaar?
* De impact van de maatschappelijk druk tot presteren en tot perfectie.
* Je sterke kanten en wat ze beschermen.
* De kracht van je verstoten kanten.
* Schaamte overwinnen.
* Vergroten van verbondenheid.
* Het plezier van imperfectie.
* Voorwaarden: wanneer wel en wanneer niet je kwetsbaarheid tonen.
Naast plenaire sessies werken we ook in kleine groepen aan diverse opdrachten.

Individuele sessie

Je krijgt deze dagen een individuele sessie met een van begeleiders over jouw thema's. In dit gesprek werken we met de Voice Dialogue methode. Je ontdekt welke ikken een rol spelen bij jouw vragen en welke kanten je meer ruimte wilt geven. Je vergroot je keuzevrijheid en je vermogen je op je gemak te voelen op ongemakkelijke momenten.

Tevens is er de mogelijkheid om een aantal sessies van anderen bij te wonen.

Individuele reflectie

Er is ruimte in het programma om te schrijven, te lezen, voor creativiteit en stilte in onze stilteruimte of in de prachtige Twentse natuur.

Data en kosten

Data

Groep 8

Data nog niet bekend.

De retraite omvat 3 aaneengesloten dagen. Het programma start op dag 1 om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur op dag 3.

Kosten

€ 995,- inclusief verblijf (btw-vrij).

 

Verblijf

De retraite vindt plaats in Landgoedhotel Woodbrooke in Barchem. 
In de kosten van het programma zijn opgenomen: alle overnachtingen met ontbijt, uitgebreide lunches, snacks, driegangendiners, alle koffie en thee, vers fruit, zaalhuur, toeristenbelasting en BTW. 

Landgoedhotel Woodbrooke is gelegen op een eigen landgoed van 17 ha, midden in de Achterhoekse bossen, aan de voet van de Kalenberg.
Het hotel ademt een warme, persoonlijke en ongedwongen sfeer. en de medewerkers doen er alles aan om het ons naar de zin te maken. 
Je kunt direct vanuit het hotel wandelen is de heuvelachtige bossen en struinen over de landerijen,

We eten in de brasserie van het hotel, waar zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van streekproducten en biologische wijnen.
De maaltijden worden door de koks gedeeltelijk bereid op de houtskoolgrill, uiteraard op het hout van het eigen landgoed. 

Landgoedhotel Woodbrooke beschikt over 18 moderne kamers, allen uitgerust met een badkamer met regendouche en toilet, 8 studio’s en 4 boskamers. De studio’s en boskamers (met een privé terras) liggen in het bos grenzend aan het gazon, op een korte loopafstand op het landgoed. Je overnacht midden in de natuur.

We hebben tijdens de retraite vier bij elkaar gelegen werkruimtes tot onze beschikking, waar we in alle rust plenair en in subgroepjes kunnen werken.

Bereikbaarheid
De locatie is goed bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als met de auto.
Maak je gebruik van het openbaar vervoer, neem dan op station Deventer buslijn 56. De bus stopt naast de parkeerplaats van het hotel, halte ‘Woodbrookers’.
Met de auto is het landgoed bereikbaar vanaf de A1. Je neemt op de A1 afslag 26, Lochem. Van daaruit ben je binnen 20 autominuten bij landgoedhotel Woodbrooke, waar voldoende gratis parkeerplaatsen aanwezig zijn.

Reacties klanten

 1. Ik waardeer de Retraite met een 9. Heel waardevol. Fijn dat het een kleine groep was. Verdiepend en met veel zorg en professionaliteit vormgegeven.
  Fijn om drie begeleiders te zien en te ervaren: verschillend, kundig, inspirerend.
  Hartelijk dank voor de waardevolle en inzichtgevende dagen.

  Agnes van Rossum - De Piekerspecialist - psycholoog/wandelcoach
 2. Ik heb de retraite als waardevol ervaren. Als ik cijfer mag geven: een 8.5. De opbouw en gebruikte werkwijzen waren goed op elkaar afgestemd. Mijn vraag is beantwoord in de loop van de dagen. Ik heb genoten van de rust, het eten, de mooi stilte plekjes in en om het huis en de bossen eromheen. 

  Anne-Marie Lammers - CSG Het Noordik - expert passend onderwijs/docent/coach
 3. Een kado aan jezelf, waarbij je inzichten krijgt waar je echt wat aan hebt in je dagelijks leven.

  Constance Verhoeven - CVtraining - trainer/begeleider
 4. Wat een weldaad om even diep in je eigen leven te duiken! Door de inspirerende begeleiding van Judith Budde, Karin Brugman en René Meijer ga je, deels in aanwezigheid van fijne medecursisten, op zoek naar je eigen kracht en kwetsbaarheid, reis je van verleden naar het nu en word je uitgenodigd open te staan voor de toekomst.

  Ellis Brinkhorst - KONOT - stafmedewerker onderwijs
 5. Ik appte naar vrienden: 'de retraite was zo helend als ik gehoopt had. Me nog nooit zo kwetsbaar en veilig tegelijk gevoeld. Juist plaats op 't  juiste moment en de meest zorgvuldige begeleiders die ik tot nu toe in mijn leven ben tegengekomen'. Het meest mooie vind ik dat iedereen bij jullie het stapje kan maken waar hij of zij aan toe is. Precies dat stapje en dat is een kunst.

  Femke - -
 6. Ik heb een hele bijzondere en waardevolle driedaagse gehad, die nog lang in mij gedachten (en gevoel) blijft. Het voelde zoals de titel van het boek van Hal en Sidra Stone: 'thuiskomen bij jezelf'. Rust, ruimte, werkvormen, omgeving, begeleiders, alles droeg eraan bij en nodigde uit om jezelf te onderzoeken. De dagen leveren veel inzichten op, en ruimte voor verandering. Fijn om afwisselend individueel, in groepjes en plenair bezig te zijn. Over de begeleiding: Karin met humor en energiek, Judith warm en veilig, René wijs en inspirerend. Ook de plek is top. 

  Femke van Roozendaal - Gemeente Eindhoven - organisatieadviseur
 7. Een goede retraite die ik zeker zou aanraden aan anderen. Ik heb me drie dagen kunnen onderdompelen. Heel fijn om drie dagen in zo'n bootje te zitten met elkaar en het stuur uit handen te geven aan de deskundige bemanning van het Balkon. Dank jullie voor alles! 

  Helga - -
 8. Ik heb de retraite als heel erg goed, fijn en waardevol ervaren. De opbouw en werkwijzen waren goed in verhouding. Als je met alles meedoet, is het wel een vol programma. De teachings, het met elkaar in gesprek gaan vond ik ook prettig. En de methode Voice Dialogue wordt voor mij alleen naar waardevoller. Zowel het zelf ervaren als meekijken was waardevol. De begeleiding is prettig, open, met humor en veel ervaring en kennis van zaken. Een goed team. Door hun houding wordt er een prettige en veilige (heel belangrijk!!!) sfeer gecreëerd.

  Jacqueline - -
 9. Een kadootje voor jezelf! Een fijne plek voor een retraite met professionele én persoonlijke begeleiding en een fantastische keuken.

  Jeanette Beelen - Mens in Uitvoering - adviseur/trainer/coach
 10. Ik ben zeer positief over deze retraite. Ik vond de afwisseling tussen de teachings en de sessies heel fijn. En ook de reflectie in de kleine groepjes. En de accommodatie is in één woord heerlijk!

  Jojanneke van Goinga - Human Connection - organisatieadviseur
 11. De trainers en de omstandigheden van het Balkon hebben mij in staat gesteld om echt welkom te zijn bij mezelf.

  Kees de Graaff - Belastingdienst - leidinggevende/coach
 12. Heel tevreden. Breed programma waardoor ik veel nieuwe aanknopingspunten heb gekregen.

  Lydia Haverkort - Dialogisch - trainer/adviseur
 13. Fijne retraite. De sessies hebben me verrijking gebracht. Ik had vooral behoefte aan rust en ruimte en ben geholpen met de vragen die zich op dat moment toonden. Extra meditatie of muziek in de middag zou ook goed geweest zijn voor mij. Ik koos er nu voor om dat zelf te pakken en niet naar de sessies van anderen te gaan. Die ruimte was er. 

  Manu Busschots - De ondersteen - zelfstandig trainer/coach
 14. Heel positief. Judith Budde, Karin Brugman en René Meijer waren fijne, open facilitators wat zorgde voor een veilige sfeer waarin écht gewerkt kon worden aan de vragen waarmee je kwam. Daarnaast had dit een positief effect op de groep waardoor er vrijwel direct een setting werd gecreëerd waarin we met elkaar betrokken en intensief aan de slag konden. En last but not least: de omgeving (prachtig), de accommodatie (warm, fijn) en de verzorging (van de inwendige mens, heerlijk!). De opbouw van het programma was goed. Fijne afwisseling tussen teachings, groepsopdrachten, reflectiegroep en individuele sessie. Wat wil een mens nog meer? Ik vind de prijs wel aan de hoge kant, máár 3 facilitators, een vol en goed programma en de heerlijke accommodatie maakt het wel verklaarbaar en ik vond het de investering waard. 

  Marieke van den Born - BORN Coaching & Advies - trainer/coach/psycholoog
 15. Zeer waardevol. Ik ben tot rust gekomen, heb waardevolle inzichten opgedaan en die blijven ook nog na die tijd komen. het gezelschap was prettig en de ambiance super! Ook nog eens heerlijk gegeten.

  Marjon Tjepkema - Tjepkemacoaching - coach
 16. Pure verwennerij, een retraite bij het Balkon: fijne mensen, mooi afwisselend programma, heerlijk eten, rust en bezinning in een prachtige omgeving!

  Miranda Adams - Begeleiding in Werk - coach
 17. Kracht, kwetsbaarheid en schaamte, ze komen allemaal uit dezelfde bron/kern in ons en het mooi om ze in deze dagen in verwondering in hun eigen verschijning te verkennen.

  Nelly Hazen - UMC Groningen - senior trainer, coach en teamcoach
 18. Heel bijzonder en waardevol. De retraite heeft in diepe mate de kern geraakt van wat me bezighield en het pad vrijgemaakt voor wat ik wil bereiken in mijn leven. 

  Nicole Schlósser - -
 19. Het Balkon is een veilige haven
  Een plaats om te ontdekken
  Wat er is
  En wat nog net niet
  De mensen van Het Balkon
  Zijn puur en echt
  Dat is wat ik zo graag wil
  Er zijn is altijd fijn
  Weggaan doet steeds even pijn
  Ik kan nu weer door
  Zonder deze steun
  Ik voel me beresterk
  Kom maar op
  LEVEN!

  René de Zwart - -
 20. Tot in de puntjes verzorgde retraite met veel aandacht voor het individu en de groep. Intensieve, kundige en professionele begeleiding. De opbouw van het programma heb ik als zeer prettig ervaren en maakte dat ik in korte tijd flinke stappen heb gemaakt. De locatie is prachtig met hartelijke medewerkers die ons enorm verwend hebben. Er is helemaal aan mijn verwachtingen voldaan. 

  Sigrid Rutte - Prorail BV - leerbegeleider
 21. Enorme dank aan Judith, Karin en René. Ik voel me bevoorrecht de retraite onder begeleiding van jullie te hebben gevolgd. Het was voor mij echt een life changing experience. Ik ben diep onder de indruk van de Voice Dialogue methode. Wat een eye-openers! Heel fijn dat je met je reflectiegroepje de diepte in kunt. René is vertrouwenwekkend, inspirerend en fijn om naar te luisteren. Karin is prikkelend, humorvol en ontwapenend. Ze geeft vertrouwen. Judith is rustgevend, expert, warm. Haar oordeelloze luisteren voel je en nodigt enorm uit om je ikken volop en ongecensureerd aan het woord te laten.
  De perfecte locatie voor een retraite: aan de rand van mooie natuur, warm en huiselijk ingericht, prachtige tuin, fijne stilteruimte, inspirerende bibliotheek.

  Willemieke Wolters - Scenter B.V. - management assistent
 22. Wat fijn om met een groep mensen het gelijk te mogen hebben over kwetsbaarheid en kracht. Dat dit het onderwerp van de retraite is geeft al snel een bijzondere band met mensen en tevens de uitnodiging aan elkaar om ook goed voor jezelf te zorgen.

  Yvonne Heus - Spring scholen in de praktijk - onderwijsbegeleider/coach

Fantastische opleiding, een 9! Mooie mix tussen theorie en praktijk. Ik vind jullie allebei fantastische opleiders. Jullie verschillen van elkaar, maar daardoor in combinatie met elkaar zo enorm goed en aanvullend. Gouden duo! Ontzettend goed...

over Vervolgopleiding Voice Dialogue

Wendy Eelsing

Ruwe Grond communicatietrainer/coach/adviseur

Waar voor je geld! Zeer professioneel, leerzaam en daarnaast persoonlijk verdiepend en openend. Het geeft voldoende instrumenten om ook daadwerkelijk in de praktijk aan de slag te gaan. Professionele begeleiding met een eigenzinnige stijl...

over Training Mentaliserend coachen

Ronald Schippers

Bureau Schippers coach/trainer

Een enorme verdieping. Ik ben anders naar groepen gaan kijken en meer gaan zien. Erg goede mix van inhoud achtergrond en toepassing.

over Trainen van Teams: training Groepsdynamica en Teamcoaching

Martijn van der Meer

FNV Formaat trainer/teamcoach

Deze methode verheldert zo sterk de interne processen van mensen. Voice Dialogue is voor mij niet meer weg te denken.

over Basistraining Coachen met Voice Dialogue

Carolijn ter Veer-Vinke

Orga coach/managing consultant

Zeer goed, met veel zorg en professionaliteit. Het heeft mijn verwachtingen overstegen. Zeer goed bruikbaar. Wat mij bij blijft is ook de relaxedheid van de trainers. Dank!

over 'Lastige' lieden in coaching: Cursus Herkennen van psychopathologie

Mona Oosterwijk

Mo Coaching Coach

Een 9. De opleiding gaf me inspiratie, verdieping en veel leerplezier. Voer voor verdere toepassing en uitwerking in m’n werk!

over Meesterlijk interveniëren: Opleiding Interventiekunde (laatste uitvoering!)

Marjan Engelen

Marjan Engelen Communicatie trainer/coach/procesbegeleider

De trainers van het Balkon koppelen helderheid en betrokkenheid aan een grote deskundigheid.

Over onze begeleiding van teams

Ellie Verschoor

Regio Twente afdeling P&O loopbaanadviseur

De kennismaking van de Universiteit Twente met René Meijer en Judith Budde als trainers bevalt méér dan goed! Dat ze beiden zeer goede en prettige coaches zijn, wisten we al veel langer. Beiden combineren kundigheid, creativiteit,...

Over onze coaching

John Winter

Universiteit Twente Hoofd Career Development Centre

Pure verwennerij, een retraite bij het Balkon: fijne mensen, mooi afwisselend programma, heerlijk eten, rust en bezinning in een prachtige omgeving!

over Retraite De kracht van kwetsbaarheid

Miranda Adams

Begeleiding in Werk coach