Groepsdynamica

Wat is groepsdynamica, teamcoaching en trainen van teams?

Op deze pagina vind je informatie over groepsdynamica, teamcoaching en het trainen van teams.
Wij werken o.a. groepsdynamisch met teams en geven opleidingen over groepsdynamica, teamcoaching en teamtrainingen voor coaches, trainers, hrm-professionals, (interim)managers en (organisatie)adviseur.

Groepsdynamica

‘A group is a different kind of animal’, aldus Harold Bridger (Tavistock Institute, Londen). Teams kennen eigen patronen en een eigen dynamiek. De groepsdynamica biedt je handvatten voor het doorgronden van patronen en verborgen processen in teams en groepen. Als je kijkt door de ‘groepsbril’ vallen je onderstromen op die je niet ziet als je alleen naar de afzonderlijke individuen kijkt. Deze inzichten bieden je ook een aanknopingspunt voor het effectief opzetten en begeleiden van teamcoaching en teamtrainingen, waarbij je gebruik maakt van het groepsproces zelf. Hiermee kun je bijvoorbeeld een vastgelopen team vlot trekken en een vruchtbaar werkklimaat bevorderen in afdelingen.
Zie hier rechts ook ons boek De hei op!

Teamcoaching en teamtrainingen

Als coach, trainer of adviseur word je gevraagd een team te begeleiden. Dat kan een langerdurend contact zijn, waarbij je het team coacht (teamcoaching). Het kan ook een kortere interventie zijn, variërend van één tot enkele dagen (teamtraining). Hoe kun je de begeleiding goed aanpakken? Waar moet je rekening mee houden, tijdens de intake en de uitvoering? Hoe kun je greep krijgen op de groepsdynamische processen die spelen in het team? En welke interventies zijn vruchtbaar?

Ons boek over groepsdynamica en teams:

Artikelen van zijn hand:

  • 2013   Meijer, R.G., Faciliteren van openheid in een onveilig team: doe niet wat de groep zelf kan doen, verschenen in: Faciliteren zonder omwegen, red. J. Lelie en H. Haarmans, IAF Nederland (International Association of Facilitators), 2013.

Op Youtube:

 

 

 


Fantastische opleiding, een 9! Mooie mix tussen theorie en praktijk. Ik vind jullie allebei fantastische opleiders. Jullie verschillen van elkaar, maar daardoor in combinatie met elkaar zo enorm goed en aanvullend. Gouden duo! Ontzettend goed...

over Vervolgopleiding Voice Dialogue

Wendy Eelsing

Ruwe Grond communicatietrainer/coach/adviseur

Waar voor je geld! Zeer professioneel, leerzaam en daarnaast persoonlijk verdiepend en openend. Het geeft voldoende instrumenten om ook daadwerkelijk in de praktijk aan de slag te gaan. Professionele begeleiding met een eigenzinnige stijl...

over Training Mentaliserend coachen

Ronald Schippers

Bureau Schippers coach/trainer

Een enorme verdieping. Ik ben anders naar groepen gaan kijken en meer gaan zien. Erg goede mix van inhoud achtergrond en toepassing.

over Trainen van Teams: training Groepsdynamica en Teamcoaching

Martijn van der Meer

FNV Formaat trainer/teamcoach

Deze methode verheldert zo sterk de interne processen van mensen. Voice Dialogue is voor mij niet meer weg te denken.

over Basistraining Coachen met Voice Dialogue

Carolijn ter Veer-Vinke

Orga coach/managing consultant

Zeer goed, met veel zorg en professionaliteit. Het heeft mijn verwachtingen overstegen. Zeer goed bruikbaar. Wat mij bij blijft is ook de relaxedheid van de trainers. Dank!

over 'Lastige' lieden in coaching: Cursus Herkennen van psychopathologie

Mona Oosterwijk

Mo Coaching Coach

Een 9. De opleiding gaf me inspiratie, verdieping en veel leerplezier. Voer voor verdere toepassing en uitwerking in m’n werk!

over Meesterlijk interveniëren: Opleiding Interventiekunde (laatste uitvoering!)

Marjan Engelen

Marjan Engelen Communicatie trainer/coach/procesbegeleider

De trainers van het Balkon koppelen helderheid en betrokkenheid aan een grote deskundigheid.

Over onze begeleiding van teams

Ellie Verschoor

Regio Twente afdeling P&O loopbaanadviseur

De kennismaking van de Universiteit Twente met René Meijer en Judith Budde als trainers bevalt méér dan goed! Dat ze beiden zeer goede en prettige coaches zijn, wisten we al veel langer. Beiden combineren kundigheid, creativiteit,...

Over onze coaching

John Winter

Universiteit Twente Hoofd Career Development Centre

Pure verwennerij, een retraite bij het Balkon: fijne mensen, mooi afwisselend programma, heerlijk eten, rust en bezinning in een prachtige omgeving!

over Retraite De kracht van kwetsbaarheid

Miranda Adams

Begeleiding in Werk coach