Mentaliseren: over zelfreflectie en inlevingsvermogen

Wat is mentaliseren en mentaliserend coachen?

Op deze pagina vind je informatie over mentaliseren en mentaliserend coachen.
Wij gebruiken deze methode in onze coaching en geven er opleidingen over voor coaches en trainers:
een training Mentaliserend coachen (voor het werken met individuen) en een training Mentaliseren in groepen en teams.

Mentaliseren

Mentaliseren is het vermogen om je eigen gedrag en dat van anderen te begrijpen als voortkomend uit gevoelens, wensen en bedoelingen. 
Dat wil zeggen: kunnen aanvoelen en snappen waarom jijzelf en anderen doen zoals ze doen, en begrijpen wat daar de achterliggende gedachten, gevoelens, motieven en bedoelingen bij zijn.
Als het jezelf betreft betekent dit in staat zijn tot zelfreflectie, als het gaat om anderen spreken we van inlevingsvermogen in anderen.
Goed mentaliseren bevordert effectieve communicatie, prettig samenwerken en samenleven, want je begrijpt jezelf en de ander.
Zie hier rechts ook ons boek Mentaliserend coachen.

Het woord ‘mentaliseren’ roept soms de associatie op dat het alleen om het mentale gaat, iets rationeels zonder gevoel.
Niets is minder waar. Mentaliseren gaat over het kunnen voelen en denken over je eigen voelen en denken en dat van anderen.
Juist de relatie tussen voelen en denken staat centraal, zeker in situaties waarbij emoties een rol spelen in contact met anderen.

Bij lastige en spannende situaties in ons leven valt het niet altijd mee om te blijven mentaliseren.  Ons inlevingsvermogen kan ons in de steek laten bij samenwerkingsproblemen met collega's of meningsverschillen met de leidinggevende. Reorganisaties en veranderingen op het werk kunnen ons soms emotioneel zo raken, dat we niet altijd meer goed kunnen reflecteren op wat we willen. Coaching kan dan helpen om inzicht te geven in wat er speelt en ons vermogen tot zelfreflectie en inleving in anderen te herstellen.

Mentaliserend coachen

Mentaliserend coachen is een door ons ontwikkelde coachingsmethode die zich richt zich op het herstellen of bevorderen van het mentaliserend vermogen.Het omvat gesprekstechnieken om, ook in lastige en emotionele situaties, reflecteren en inleven in anderen te bevorderen. Het is van belang  deze beperkte doelstelling in het oog te houden. Hiermee onderscheidt mentaliserend coachen zich van andere coachingsmethoden. Mentaliserend coachen geen vervanging van andere coachingsmethoden, maar een aanvulling op en uitbreiding van je repertoire als coach.

Dit betekent ook dat je als coach meestal tijdens een coachingssessie niet een heel uur aan het mentaliserend coachen bent. We gebruiken de mentaliserende interventies als onderdeel van een bredere coachaanpak, die natuurlijk ook andere interventies behelst. Je blijft daarbij als coach gebruikmaken van de coachingsmethoden die je altijd al gebruikt. 

Ons boek over Mentaliserend coachen 

Onze artikelen over Mentaliserend coachen


...Naar overzicht opleidingen

...Naar coaching


Fantastische opleiding, een 9! Mooie mix tussen theorie en praktijk. Ik vind jullie allebei fantastische opleiders. Jullie verschillen van elkaar, maar daardoor in combinatie met elkaar zo enorm goed en aanvullend. Gouden duo! Ontzettend goed...

over Vervolgopleiding Voice Dialogue

Wendy Eelsing

Ruwe Grond communicatietrainer/coach/adviseur

Waar voor je geld! Zeer professioneel, leerzaam en daarnaast persoonlijk verdiepend en openend. Het geeft voldoende instrumenten om ook daadwerkelijk in de praktijk aan de slag te gaan. Professionele begeleiding met een eigenzinnige stijl...

over Training Mentaliserend coachen

Ronald Schippers

Bureau Schippers coach/trainer

Een enorme verdieping. Ik ben anders naar groepen gaan kijken en meer gaan zien. Erg goede mix van inhoud achtergrond en toepassing.

over Trainen van Teams: training Groepsdynamica en teamcoaching

Martijn van der Meer

FNV Formaat trainer/teamcoach

Deze methode verheldert zo sterk de interne processen van mensen. Voice Dialogue is voor mij niet meer weg te denken.

over Basistraining Coachen met Voice Dialogue

Carolijn ter Veer-Vinke

Orga coach/managing consultant

Zeer goed, met veel zorg en professionaliteit. Het heeft mijn verwachtingen overstegen. Zeer goed bruikbaar. Wat mij bij blijft is ook de relaxedheid van de trainers. Dank!

over 'Lastige' lieden in coaching: Cursus Herkennen van psychopathologie

Mona Oosterwijk

Mo Coaching Coach

Een 9. De opleiding gaf me inspiratie, verdieping en veel leerplezier. Voer voor verdere toepassing en uitwerking in m’n werk!

over Meesterlijk interveniëren: Opleiding Interventiekunde (laatste uitvoering!)

Marjan Engelen

Marjan Engelen Communicatie trainer/coach/procesbegeleider

De trainers van het Balkon koppelen helderheid en betrokkenheid aan een grote deskundigheid.

Over onze begeleiding van teams

Ellie Verschoor

Regio Twente afdeling P&O loopbaanadviseur

De kennismaking van de Universiteit Twente met René Meijer en Judith Budde als trainers bevalt méér dan goed! Dat ze beiden zeer goede en prettige coaches zijn, wisten we al veel langer. Beiden combineren kundigheid, creativiteit,...

Over onze coaching

John Winter

Universiteit Twente Hoofd Career Development Centre

Pure verwennerij, een retraite bij het Balkon: fijne mensen, mooi afwisselend programma, heerlijk eten, rust en bezinning in een prachtige omgeving!

over Retraite De kracht van kwetsbaarheid

Miranda Adams

Begeleiding in Werk coach