Publicaties van het Balkon

Hieronder vind je een overzicht van onze publicaties. 


 

Mentaliserend Coachen. Bevorder zelfreflectie en inlevingsvermogen in organisaties

Auteurs: Peter Bleumer en René Meijer

‘Zoals ik het zie, zo is het ook’.

Mensen met weinig zelfreflectie gaan ervan uit dat hun kijk op de werkelijkheid de waarheid is. Ze hebben vaak ook moeite zich in te leven in anderen. Als manager of coach vraag je je dan af: hoe kan ik daarmee omgaan? Hoe kan ik zelfreflectie en inlevingsvermogen bevorderen? Zowel bij individuen als in teams.

Dit boek is de eerste Nederlandstalige uitgave over Mentaliserend coachen. Mentaliseren betekent: kunnen voelen en denken over je eigen voelen en denken en dat van anderen. Het houdt in dat je kunt begrijpen waarom je zelf doet zoals je doet (zelfreflectie). En dat je snapt dat gedrag van anderen gedreven wordt door gevoelens, gedachten en bedoelingen (inlevingsvermogen). Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend! Mentaliseren is zeker niet alleen iets cognitiefs en mentaals. Integendeel: juist de relatie tussen voelen en denken staat centraal, omdat emoties altijd een rol spelen in interacties.

Mentaliserend coachen is een respectvolle methode om zelfreflectie en inlevingsvermogen, dus mentaliseren, te bevorderen. Dit boek gaat in op de achtergronden van mentaliseren en geeft handreikingen voor coaches en leidinggevenden. Als (team)coach vind je in dit boek gesprekstechnieken die een uitbreiding van je professionele repertoire vormen. Om in te zetten als uitbreiding van je bestaande coachmethoden, omdat de cliënt niet kan reflecteren. Als leidinggevende vind je in dit boek interventies voor het omgaan met medewerkers en teams met weinig mentaliserend vermogen. Je krijgt concrete handvatten om bij oplopende spanningen en gebrekkig inlevingsvermogen het team vlot te trekken.

Peter Bleumer en René Meijer, psychologen, werken als psychotherapeut, (team)coach, bedrijfstrainer en opleider. Zij hebben jarenlange ervaring met individuele en teamcoaching. Zij zijn opgeleid door o.a. Anthony Bateman, één van de grondleggers van MBT (Mentalization Based Treatment). Peter en René hebben als eersten in Nederland deze van oorsprong psychotherapeutische methode toegankelijk gemaakt voor coaching en management.

Lees ook de boekbespreking van Annett Keizer op Managementboek. 

Te bestellen via:
Managementboek.nl
- Bol.com 
- Boom uitgevers Amsterdam

Uit het voorwoord:

'Simpeler. Het mag simpeler. Er vliegt een portie aangeleerd coachgedrag over de schutting. Minder verglijden in het professionele jargon, verder weg van met gesprekstechniek doorspekte zinnen. Peter en René maken, met een lichtheid en tegelijk ernst, het bevorderen van mentaliseren toegankelijker. Dit werkt voor mij heel aanmoedigend en verrijkend. Ik weet zeker dat dit voor meer mensen zo gaat zijn.'
Lieve Scheepers, adviseur bij Kessels & Smit, The Learning Company

 


Fantastische opleiding, een 9! Mooie mix tussen theorie en praktijk. Ik vind jullie allebei fantastische opleiders. Jullie verschillen van elkaar, maar daardoor in combinatie met elkaar zo enorm goed en aanvullend. Gouden duo! Ontzettend goed...

over Vervolgopleiding Voice Dialogue

Wendy Eelsing

Ruwe Grond communicatietrainer/coach/adviseur

Waar voor je geld! Zeer professioneel, leerzaam en daarnaast persoonlijk verdiepend en openend. Het geeft voldoende instrumenten om ook daadwerkelijk in de praktijk aan de slag te gaan. Professionele begeleiding met een eigenzinnige stijl...

over Training Mentaliserend coachen

Ronald Schippers

Bureau Schippers coach/trainer

Een enorme verdieping. Ik ben anders naar groepen gaan kijken en meer gaan zien. Erg goede mix van inhoud achtergrond en toepassing.

over Trainen van Teams: training Groepsdynamica en Teamcoaching

Martijn van der Meer

FNV Formaat trainer/teamcoach

Deze methode verheldert zo sterk de interne processen van mensen. Voice Dialogue is voor mij niet meer weg te denken.

over Basistraining Coachen met Voice Dialogue

Carolijn ter Veer-Vinke

Orga coach/managing consultant

Zeer goed, met veel zorg en professionaliteit. Het heeft mijn verwachtingen overstegen. Zeer goed bruikbaar. Wat mij bij blijft is ook de relaxedheid van de trainers. Dank!

over 'Lastige' lieden in coaching: Cursus Herkennen van psychopathologie

Mona Oosterwijk

Mo Coaching Coach

Een 9. De opleiding gaf me inspiratie, verdieping en veel leerplezier. Voer voor verdere toepassing en uitwerking in m’n werk!

over Meesterlijk interveniëren: Opleiding Interventiekunde (laatste uitvoering!)

Marjan Engelen

Marjan Engelen Communicatie trainer/coach/procesbegeleider

De trainers van het Balkon koppelen helderheid en betrokkenheid aan een grote deskundigheid.

Over onze begeleiding van teams

Ellie Verschoor

Regio Twente afdeling P&O loopbaanadviseur

De kennismaking van de Universiteit Twente met René Meijer en Judith Budde als trainers bevalt méér dan goed! Dat ze beiden zeer goede en prettige coaches zijn, wisten we al veel langer. Beiden combineren kundigheid, creativiteit,...

Over onze coaching

John Winter

Universiteit Twente Hoofd Career Development Centre

Pure verwennerij, een retraite bij het Balkon: fijne mensen, mooi afwisselend programma, heerlijk eten, rust en bezinning in een prachtige omgeving!

over Retraite De kracht van kwetsbaarheid

Miranda Adams

Begeleiding in Werk coach