Teamcoaching

Wij hebben ruime ervaring in het begeleiden van teams als de samenwerking niet lekker loopt.

Een tweedaagse teamcoaching kan dan helpen het proces vlot te trekken.

Maar ook bij plezierige samenwerking kan een team of afdeling behoefte hebben zich te ontwikkelen.

Om meer resultaat te behalen of nog effectiever met elkaar samen te werken. In beide situaties kun je een beroep op ons doen.

Intakegesprek

Een zorgvuldige intake is de basis van een geslaagde teamcoaching. Vandaar dat we in een uitgebreid intakegesprek met de opdrachtgever met elkaar willen vaststellen wat de aanleiding en het resultaat van de teamcoaching moeten zijn. Ook willen we graag zicht krijgen op hoe de teamleden zelf de situatie ervaren. Dat kan op verschillende manieren. Meestal houden we ook een intakegesprek van ca. 3 kwartier met elk teamlid. Als het team erg groot is kan dat ook met een selectie uit het team. Soms wonen we een reguliere vergadering bij, om een indruk te krijgen van de onderlinge communicatie en verhoudingen. Een groepsintake behoort ook tot de mogelijkheden.

Onze aanpak

In overleg met de opdrachtgever bepalen wij we welke aanpak we volgen. Soms is het nodig om één of twee dagen met elkaar 'de hei op' te gaan. Weg van de hectiek van alledag is er dan tijd en ruimte om naar elkaar te luisteren en elkaar te verstaan. Maar het kan het bijvoorbeeld ook zijn dat de teamcoaching eruit bestaat dat we enkele malen aanwezig zijn bij een regulier teamoverleg. Dan geven we feedback op wat ons opvalt in de interacties en bespreken we manieren om effectiever en plezieriger met elkaar om te gaan.    

Onze methoden

Wij bieden werkvormen aan waarbinnen het team met de onderlinge samenwerking aan de slag kan. Dit kunnen bijvoorbeeld opdrachten in tweetallen zijn, met plenaire uitwisseling. Ook maken we graag gebruik van speelse werkvormen, waarbij iedereen aan het werk is en de creativiteit de ruimte krijgt! 
Veiligheid en uitdaging zijn voor ons belangrijke uitgangspunten. Veiligheid is belangrijk om de openheid met elkaar te bereiken die vaak ontbreekt. De uitdaging zit erin dat we ook confronteren als dat nodig is. Alleen dan komt een team verder.

Onderstromen

Wij besteden aandacht aan de onderlinge wijze van communiceren. Dan gaat het om zaken als echt luisteren, je inleven in de ander, duidelijk zijn in wat je wel of niet wilt, elkaar echt willen bereiken. Maar we hebben ook aandacht voor de formele aspecten van de samenwerking, zoals de invloed van taakomschrijvingen, procedures en doelen. En als daar aanleiding toe is, gaan we in op onderstromen, onbewuste processen en verborgen patronen in het team.  We kiezen de invalshoek waarvan we uit ervaring weten dat die het team verder zal helpen.

Begeleiding

Wij werken uitsluitend met ervaren senior-trainers en -coaches die hun sporen verdiend hebben in teambegeleiding. Een teamcoaching wordt meestal begeleid door twee coaches, tenzij het team klein is (ca. 6 personen of minder).

Toepassing op de werkplek

Het rendement van een teamcoaching wordt voor een belangrijk deel bepaald door de mate waarin het team het geleerde op de werkplek kan toepassen. Vandaar dat we specifieke aandacht hebben voor hoe de leidinggevende het in gang gezette proces kan vasthouden, uiteraard i.s.m. alle teamleden. 

Evaluatie

We evalueren de teamcoaching aan het einde met de deelnemers. Mede op basis daarvan hebben we een afrondend gesprek met de opdrachtgever. 

Reacties klanten

Hans Groot, hoofd Bureau integriteit Amsterdam:
"Bij het Balkon wordt een verzoek om een beklijvende oplossing ook echt waargemaakt. Een team gaat weg met praktische handvatten in plaats van ongeborgde goede voornemens. Daarmee wordt een blijvende wending mogelijk gemaakt. Ze zijn dienstbaar aan de hulpvraag maar schromen niet om daar met rake observaties aan te tornen. De lange termijn relatie is een pre: het noodzakelijk vertrouwen is gelijk daar en dat rendeert heel goed. Niets oubolligs aan maar gewoon professioneel aan de bak!"

Lees hier meer reacties.


Fantastische opleiding, een 9! Mooie mix tussen theorie en praktijk. Ik vind jullie allebei fantastische opleiders. Jullie verschillen van elkaar, maar daardoor in combinatie met elkaar zo enorm goed en aanvullend. Gouden duo! Ontzettend goed...

over Vervolgopleiding Voice Dialogue

Wendy Eelsing

Ruwe Grond communicatietrainer/coach/adviseur

Waar voor je geld! Zeer professioneel, leerzaam en daarnaast persoonlijk verdiepend en openend. Het geeft voldoende instrumenten om ook daadwerkelijk in de praktijk aan de slag te gaan. Professionele begeleiding met een eigenzinnige stijl...

over Training Mentaliserend coachen

Ronald Schippers

Bureau Schippers coach/trainer

Een enorme verdieping. Ik ben anders naar groepen gaan kijken en meer gaan zien. Erg goede mix van inhoud achtergrond en toepassing.

over Trainen van Teams: training Groepsdynamica en teamcoaching

Martijn van der Meer

FNV Formaat trainer/teamcoach

Deze methode verheldert zo sterk de interne processen van mensen. Voice Dialogue is voor mij niet meer weg te denken.

over Basistraining Coachen met Voice Dialogue

Carolijn ter Veer-Vinke

Orga coach/managing consultant

Zeer goed, met veel zorg en professionaliteit. Het heeft mijn verwachtingen overstegen. Zeer goed bruikbaar. Wat mij bij blijft is ook de relaxedheid van de trainers. Dank!

over 'Lastige' lieden in coaching: Cursus Herkennen van psychopathologie

Mona Oosterwijk

Mo Coaching Coach

Een 9. De opleiding gaf me inspiratie, verdieping en veel leerplezier. Voer voor verdere toepassing en uitwerking in m’n werk!

over Meesterlijk interveniëren: Opleiding Interventiekunde (laatste uitvoering!)

Marjan Engelen

Marjan Engelen Communicatie trainer/coach/procesbegeleider

De trainers van het Balkon koppelen helderheid en betrokkenheid aan een grote deskundigheid.

Over onze begeleiding van teams

Ellie Verschoor

Regio Twente afdeling P&O loopbaanadviseur

De kennismaking van de Universiteit Twente met René Meijer en Judith Budde als trainers bevalt méér dan goed! Dat ze beiden zeer goede en prettige coaches zijn, wisten we al veel langer. Beiden combineren kundigheid, creativiteit,...

Over onze coaching

John Winter

Universiteit Twente Hoofd Career Development Centre

Pure verwennerij, een retraite bij het Balkon: fijne mensen, mooi afwisselend programma, heerlijk eten, rust en bezinning in een prachtige omgeving!

over Retraite De kracht van kwetsbaarheid

Miranda Adams

Begeleiding in Werk coach